19.04.2025
weather
14°
Yeni Medya Haber Bilim Ve Teknoloji Rastgele keşif: Şeklini asla değiştirmeyen bir sıvı bulundu!

Rastgele keşif: Şeklini asla değiştirmeyen bir sıvı bulundu!

Bilim insanları, tesadüfen keşfettikleri şeklini koruyan sıvı karışımıyla ilginç bir buluşa imza attı. Bu karışım, bir kabın içinde ne kadar çalkalansa da kum saati formundaki şeklini koruyor. Bu özellik, sıvının benzersiz ve dikkat çekici özelliklerini ortaya çıkarıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Rastgele keşif: Şeklini asla değiştirmeyen bir sıvı bulundu!

Su ve zeytinyağı gibi maddeler birbirine karışmıyor.

Bu durum, su moleküllerinin bir ucunun negatif ve diğer ucunun da pozitif yüklü olmasıyla alakalı.

Bu sayede moleküller birbirlerini çekerek bir araya geliyor. Diğer yandan yağ moleküllerinin iki ucu da eşit yüklü olduğu için suyla karışmıyorlar. İki sıvı bir araya geldiğinde yoğunluğu daha düşük olan yağ yukarı çıkıyor. TAMAMEN YAĞ VE SUYUN KARIŞMA PRATİĞİIndependent Türkçenin de aktardığna göre yüzey gerilimini düşüren başka maddeler karışıma eklendiğinde su ve yağ geçici olarak karışabiliyor.

Massachusetts Amherst Üniversitesinden Thomas Russell En sevdiğiniz İtalyan salatası sosunu düşünün diyor.

Yağ, su ve baharatlardan oluşuyor ve salatanın üzerine dökmeden önce tüm malzemelerin karışması için çalkalıyoruz.

Bu örnekte, termodinamik yasalarında tanımlanan emülsifikasyon adlı süreçle yağ ve suyun karışmasını sağlayan şey baharatlar. Massachusetts Amherst Üniversitesinde doktora öğrencisi olan Anthony Raykh, bir gün normalde karışmayan maddeler üzerinde çalışırken beklenmedik bir durumla karşılaştı. Baharat yerine manyetize nikel parçacıkları kullanan Raykh, sıvıyı çalkalayınca karışım şoke edici bir şekilde, güzel ve kusursuz bir vazo şeklini aldı.

Ne kadar çok ya da ne kadar sert sallarsa sallasın, bu kum saatine benzer şekil oluştu.

Raykh, Russell ve diğer öğretmenleriyle iletişime geçti ve başka üniversitelerin desteğiyle bu gizemi aydınlatmaya çalıştılar. Bulguları hakemli dergi Nature Physicste 4 Nisanda yayınlanan çalışmada, çok güçlü manyetizmanın bu duruma yol açtığı saptandı. Bilim insanları manyetize haldeki nikelin, iki sıvı arasındaki gerilimi azaltmak yerine artırdığını gözlemledi.

Bu da yağ ve su arasındaki sınırın bükülmesine yol açıyordu.

Makalenin yazarlarından David Hoagland Su ve yağ arasındaki sınırı oluşturan manyetize nikelin nanoparçacıklarına tek tek çok yakından bakınca, farklı formların nasıl bir araya geldiği hakkında son derece ayrıntılı bilgi edinebiliyoruz diyor. Bu durumda parçacıklar o kadar güçlü bir şekilde manyetize oluyor ki bir araya gelmeleri, termodinamik yasalarının tanımladığı emülsifikasyon sürecine müdahale ediyor.

Yeni keşfin hangi alanlarda kullanılacağı henüz belli değil ancak Raykh yumuşak madde fiziği çalışmalarındaki potansiyelini araştırmayı planlıyor. 

https://www.cumhuriyet.com.tr/bilim-teknoloji/sans-eseri-kesfedildi-seklini-hic-kaybetmeyen-sivi-uretildi-2317965#google_vignette

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Ergenlik dizisi: Manosphere forumlar nasıl bu kadar popüler hale geldi?

Ergenlik dizisi: Manosphere forumlar nasıl bu kadar popüler hale geldi?