NASAUzaya gönderilen dört astronotun ISSye varışlarında mahsur kalan astronotlarla kucaklaşma anıUluslararası Uzay İstasyonunda (ISS) yaklaşık dokuz aydır mahsur kalan iki astronotu Dünyaya döndürecek SpaceX kapsülü başarıyla fırlatıldı.
Sunita Williams ve Butch Wilmore Uluslararası Uzay İstasyonuna (ISS) sadece sekiz günlüğüne gitmişti, ancak uzay aracındaki teknik aksaklıklar nedeniyle dokuz aydır oradalar.
Bu haftanın sonuna doğru astronotların Dünyaya dönüş yolculuğu başlayacak.
SpaceXin uzay aracı Dragonun Cumartesi sabahı 05:45 GMTden (TSİ 08:45) kısa bir süre sonra ISSye ulaşması canlı yayınlandı.
Astronotların görevleri, ISSdeki çalışma arkadaşları Nick Hague ve Aleksandr Gorbunovun yanı sıra Rusya, Japonya ve ABDden olmak üzere toplam dört astronot tarafından devralınacak.
Görevlerin devir tesliminin iki gün sürmesi bekleniyor.
Ardından Williams ve Wilmore Dünyaya doğru harekete geçecek.
ISS programının yöneticisi Dana Weigel, kapsülün güvenli bir şekilde dönebilmesi için Dünyadaki hava koşullarının uygun olmasını bekleyeceklerini ve bunun da kısa bir gecikmeye yol açabileceğini söyledi.
Weigel, astronotların geçen hafta görev teslimi için hazırlanmaya başladığını açıkladı.
Butch, Suni komutayı kozmonot Alexei Ovchinine devrettiği sırada tören zili çaldı dedi.
Astronotlar, uzay istasyonunda olmaktan mutlu olduklarını sürekli dile getiriyordu.
Suni Williams burayı mutlu olduğu yer olarak tanımlamıştı.
NASASuni Williams uzayı mutlu olduğu yer olarak tanımlıyorButch ve Suni, SpaceXin rakibi olan havacılık firması Boeing tarafından geliştirilen Starliner adlı deneysel bir uzay aracını test etmek için ISSye fırlatıldı.5 Haziran 2024te Dünyayı terk eden iki astronot, sekiz günlük bir misyon için istasyonda bulunacaktı.
Ancak Boeingin uzay aracıyla planlanan dönüşleri, güvenlik riski nedeniyle iptal edilmişti.
NASAAstronotlar Suni Williams (solda) ve Butch Wilmoreun uzayda sadece sekiz gün kalması planlanıyorduStarliner görevi, uzay aracının geliştirilmesindeki teknik sorunlar nedeniyle birkaç yıl ertelenmişti; fırlatılması ve ISSye bağlanması sırasında da sorunlar yaşandı.
Bunlar arasında, uzay aracının Dünya atmosferine yeniden girişini yavaşlatmak için ihtiyaç duyulacak olan itici güçlerindeki sorunlar ve itme sistemindeki helyum gazı sızıntıları da vardı.
NASA, Butch ve Suniyi Dünyaya geri getirirken Starlinerı kullanarak risk almak istemedi ve ISSdeki rotasyon için astronotların uzaya götürüleceği zamanı beklemeye karar verdi.
Ancak bu, Butch ve Suninin aylar boyunca ISSde mahsur kalacağı anlamına geliyordu.
Boeing ise Butch ve Suniyi Starliner ile geri getirmenin güvenilir olduğunu savundu.
Açık Üniversiteden Dr.
Simeon Barber BBCye yaptığı açıklamada, Boeing için uzaya götürdüğü astronotların rakip bir firmanın aracıyla geri dönmesi pek hoş bir görüntü değil diyor.
NASAStarliner kapsülü