Araştırma ekibi, bakterilerin mikroplastik yüzeylerde tutunarak kalın bir biyofilm oluşturduğunu, bu tabakanın ise bakterileri koruyarak antibiyotiklerin etkisini azalttığını ifade etti. Çalışmanın başyazarı Neila Gross, mikroplastik yüzeylerdeki biyofilmlerin, cam gibi diğer yüzeylere göre çok daha güçlü ve koruyucu olduğunu söyledi. Özellikle polistiren türü plastiklerin direnç gelişiminde daha etkili olduğu vurgulandı.
Bilim insanları, dört farklı antibiyotik üzerinde yaptıkları testlerde, mikroplastikler ve biyofilm birleşiminin tedaviyi zorlaştırdığını gösterdi. Bu durumun, antibiyotik direncinin dünya genelinde daha ciddi bir halk sağlığı sorunu haline gelmesine katkıda bulunabileceği belirtiliyor.
Dünya Sağlık Örgütü, antimikrobiyal direnci küresel sağlık için en büyük tehditlerden biri olarak görüyor. 2020 yılında Avrupa’da 865 binden fazla antibiyotiğe dirençli enfeksiyon vakası kaydedilirken, 35 binin üzerinde insan hayatını kaybetti.
Boston Üniversitesi'nden Prof. Muhammad Zaman, mikroplastiklerin özellikle hijyenin yetersiz olduğu bölgelerde daha yoğun bulunduğunu ve bu nedenle dezavantajlı topluluklarda riskin arttığını dile getirdi. Uzmanlar, bu bulguların kontrollü laboratuvar ortamında elde edildiğini ve gerçek dünya koşullarını daha iyi anlamak için ileri araştırmalara ihtiyaç olduğunu belirtti.