20.04.2025
weather
14°
Yeni Medya Haber Gündem Dayanışma ruhuyla geliştirilen İMECE uydusu, uzaydaki ikinci yılını başarıyla tamamladı.

Dayanışma ruhuyla geliştirilen İMECE uydusu, uzaydaki ikinci yılını başarıyla tamamladı.

Türkiye'nin ilk yerli yer gözlem uydusu olan İMECE, uzayda ikinci yılını tamamladı. Uydunun başarılı bir şekilde hizmet vermesi, ülkenin uzay alanındaki ilerlemelerini gözler önüne seriyor. İMECE'nin geliştirilmesi, Türkiye'nin teknolojideki yerli ve milli üretim hedeflerine önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

1 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Dayanışma ruhuyla geliştirilen İMECE uydusu, uzaydaki ikinci yılını başarıyla tamamladı.

15 Nisan 2023te ABDnin California eyaletindeki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssünden, SpaceXe ait Falcon 9 roketiyle fırlatılan uydu, 2 yıldır görevini sürdürüyor.

Alçak Dünya Yörüngesinde (LEO) görev yapan İMECE, uzaydan yer gözlemi alanında Türkiyeye stratejik katkılar sunmak amacıyla TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirildi.İMECE, tek seferde 1000 kilometre uzunluğunda ve 16,7 kilometre genişliğinde alanın görüntüsünü tarayabiliyor. 320 megabit/saat veri aktarım hızı sayesinde elde ettiği verileri yer istasyonlarına hızlı ve etkin şekilde iletiyor.İMECE projesiyle kazanılan mühendislik deneyimi, geliştirilen alt sistemler ve yetiştirilen nitelikli insan kaynağı, Türkiyenin uzay teknolojileri alanındaki birikimini ileriye taşıdı.

Bu birikim sayesinde, birbiriyle entegre çalışacak şekilde tasarlanan yeni nesil takım uydular İMECE-2 ve İMECE-3 projeleri başlatıldı.

Bu uyduların da 2027 ve 2028 yıllarında tamamlanarak yörüngede görevlerine başlamaları planlanıyor.

https://www.cumhuriyet.com.tr/bilim-teknoloji/imece-uydusu-uzaydaki-ikinci-yilini-tamamladi-2319118

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Katlanabilir ekranlı yeni iPhone modeli beklentileri karşılıyor mu?

Katlanabilir ekranlı yeni iPhone modeli beklentileri karşılıyor mu?