Uzun yıllar ortalamasına göre şubat yağışları yüzde 74, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 30 azaldı.
Uşak, Aydın ve Denizli'de kuraklık seviyesi şiddetli boyuta ulaştı.
YAĞIŞLAR UZUN YILLAR ORTALAMASININ ALTINDA KALDIEge Bölgesi, sonbahar ve kış mevsimlerini yağış bakımından oldukça kurak geçirdi.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 2024-2025 Su Yılı 5 Aylık Alansal Kümülatif Yağış Raporu’na göre, 1 Ekim 2024 - 28 Şubat 2025 tarihleri arasında bölge genelinde yağışlar uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 28, geçen seneye kıyasla ise yüzde 20 düştü. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Normal şartlarda 1 Ekim - 28 Şubat döneminde metrekareye ortalama 373,4 kilogram yağış alan Ege, bu yıl aynı dönemde 269,6 kilogram yağış aldı.
Geçen yıl bu miktar 336,8 kilogram olarak kaydedilmişti.Şubat ayı özelinde yapılan değerlendirmeye göre, bölgedeki yağış miktarı uzun yıllar ortalamasına göre 76,3 kilogram olması gerekirken, bu yıl sadece 20,3 kilogram olarak gerçekleşti.
Bu rakam, geçen yılın şubat ayında 28,7 kilogramdı.
UŞAK VE ÇEVRESİNDE ŞİDDETLİ KURAKLIKMeteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Standart Yağış İndeksi'nde yer alan kuraklık haritası analizlerine göre, Ege Bölgesi'nde kuraklık tehlikeli boyutlara ulaştı. İzmir ve Manisa "orta kurak", Aydın, Denizli ve Uşak ise "şiddetli kurak" olarak tanımlandı. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Özellikle Aydın, Denizli ve Uşak’ın bazı bölgelerinde "çok şiddetli kuraklık" tespit edildi.
Bu durum, bölgedeki su kaynaklarının hızla azaldığını ve tarımsal üretimde büyük riskler oluşturabileceğini gösteriyor.
Yetkililer, önümüzdeki aylarda yağış miktarlarının artmaması durumunda tarım, içme suyu ve enerji üretimi açısından ciddi sıkıntılar yaşanabileceğini belirtiyor.