Beslenmenin Ruh Halımızı Nasıl Etkilediğini Keşfedin
Bir dilim bitter çikolata yediğinizde kendinizi daha mutlu hissettiğiniz oldu mu? Ya da uzun bir günün ardından işlenmiş gıdalar tükettiğinizde yorgunluk ve huzursuzluk hissettiniz mi? Bilim insanları, beslenmenin yalnızca beden sağlığımızı değil, ruhsal durumumuzu da büyük ölçüde etkilediğini söylüyor. Peki, hangi besinler psikolojimizi nasıl etkiliyor?
Akdeniz Tipi Beslenme Anksiyete ve Depresyon Riskini Azaltıyor
Beslenmenin ruhsal sağlık üzerinde önemli bir role sahip olduğunu vurgulayarak sözlerine başlayan Prof. Dr. Koç, “Son yıllarda yapılan araştırmalar, beslenme alışkanlıklarının psikolojik durumumuzu ve bilişsel fonksiyonlarımızı nasıl etkilediğini gösteriyor. Beslenmede yapılan değişikliklerin bireylerin mental sağlığını etkilediği bildiriliyor” diyor.
Düşük Karbonhidrat Depresif Yapıyor
Sadece bunlarla sınırlı değil elbette besinlerin ruh sağlığıyla olan ilişkisi… Karbonhidratlar, proteinler ve yağlardan oluşan makro besinler ise beyin fonksiyonu ve duygusal düzenleme için temel öğeler. “Karbonhidratlar beyin için birincil enerji kaynağı… Ruh halini ve uyku düzenini düzenlemeye yardımcı olan serotonin üretimi için de çok önemli” diyor Prof. Dr. Koç.
Yüksek Şeker Tüketimi Sinir ve Yorgunluk Yapıyor
Gelelim ruh sağlığının korunmasında önemli bir role sahip olan vitamin ve minerallere… “B vitaminleri, özellikle folat ve B12 nörotransmitter sentezine katkıda bulunarak ruh halinin düzenlenmesine destek oluyor” diyen Prof. Dr. Koç şöyle devam ediyor:
Asitli İçeceklere Dikkat
Günlük hayatta çokça tüketilen asitli içecekler ve besinler direkt değil ama bağırsak sağlığı üzerinden ruh halini etkileyebiliyor. “Bağırsak-beyin ekseni, bağırsak mikrobiyotasının nörotransmitter üretimi üzerindeki etkileri nedeniyle depresyon ve anksiyete ile doğrudan ilişkili” vurgusu yapıyor ve devam ediyor Prof. Dr. Koç:
Fermente Besinler Zihinsel Refahı Sağlıyor
Yapılan çalışmalar probiyotik ve prebiyotik açısından zengin diyetlerin bağırsak sağlığını geliştirebileceğini, dahası depresyon semptomlarını iyileştirebileceğini gösteriyor. Prof. Dr. Koç, fermente besinlerin tüketiminin zihinsel refahı destekleyen faydalı bakteriler açısından önemli olduğuna dikkat çekerek, “Buna karşılık disbiyoz veya bağırsak mikrobiyotasındaki dengesizlik, artan stres tepkileri ve artan psikiyatrik bozukluk riski ile ilişkilendiriliyor” diyor.