13.04.2025
weather
14°
Yeni Medya Haber Sağlık Toprakla temas kuran çocukların bağışıklık sistemi daha güçlü olabilir.

Toprakla temas kuran çocukların bağışıklık sistemi daha güçlü olabilir.

Günümüzde hijyen konusu büyük bir önem taşımaktadır. Ancak, çocukların doğayla temas etmesi, toprağı ve mikropları deneyimlemesi gerekliliği göz ardı edilmemelidir. Uzmanlar, "Azıcık kirlenmek bağışıklık sistemini güçlendirir" diyerek bu konuda önemli bir uyarıda bulunmaktadır. Bu noktada dengeli bir yaklaşımın önemli olduğu unutulmamalıdır.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Toprakla temas kuran çocukların bağışıklık sistemi daha güçlü olabilir.

Dengeli Hijyenin Önemi

Hijyen takıntılı bir çağda büyüyen çocuklar, sürekli dezenfekte edilen ortamlarda büyüyorlar. Ancak, bu durum çocukların doğal mikrobiyom çeşitliliğini olumsuz etkileyebilir.

Bağırsaklardaki Görünmez Kahramanlar

Bağırsaklarımızı mesken tutan yararlı bakteriler, vücudumuzun savunma mekanizmasını güçlendiriyor ve sindirim sistemimizin düzgün çalışmasını sağlıyor.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nden Uzman Görüşü

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal SUAM Çocuk Gastroenteroloji Profesörü Dr. Ayşe Merve Usta, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu.

Fotoğraf: Getty [Fotoğraf: Getty]

Hijyenden Vazgeçmek mi, Aşırıya Kaçmamak mı?

Hijyen elbette önemli ancak çocukların faydalı bakterilerle temas etmesine izin vermek de eşit derecede önemli. Hijyen konusunda denge sağlamak gerekiyor.

Doğada Oynamanın Önemi

Doğada oynayan çocuklar, daha çeşitli bir bağırsak mikrobiyal ortamına sahip olabilirler. Bu durum, onların bağışıklık sistemini güçlendirebilir.

 
 
Çocuklarımızın temiz olması güzeldir ama gerektiğinde kirlenmesine de izin vermek, toprak teması, evcil hayvanlarla temas faydalıdır.
Prof. Dr. Ayşe Merve Usta / Sağlık Bilimleri Üniversitesi Çocuk Gastroenteroloji
 
 

Sağlıklı Bağırsak Mikrobiyotası için Neler Yapılabilir?

Anne karnından itibaren başlayan bağırsak mikrobiyotasının sağlıklı olması için doğum şekli, anne sütü ve beslenme büyük önem taşıyor. Düzenli ve dengeli beslenme, prebiyotik açısından zengin gıdalar tüketmek ve antibiyotik kullanımını sınırlamak önemli adımlardır.

KAYNAK:https://www.trthaber.com/haber/saglik/toprakla-tanisan-cocuk-daha-direncli-903714.html

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Hava kirliliği, Parkinson riskini artırıyor!

Hava kirliliği, Parkinson riskini artırıyor!