Uyurgezerlik Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Kişinin derin uyku (REM) evresinde, bilinçsiz şekilde yataktan kalkıp dolaşmasına ya da farklı eylemler gerçekleştirmesine somnambulizm, yani bilinen adıyla uyurgezerlik deniyor. İrem Derici’nin de geçen aylarda “Kendi evimin dışında bir yerde kalınca gece duvara ya da bir yerlere çarpabiliyorum” diye açıkladığı uyurgezerlik ciddi riskler taşıyor.
Uyurgezerlik Uzmanlarından Öneriler
Bu rahatsızlıkla ilgili dikkat edilmesi gerekenleri Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi’nden nöroloji uzmanı Dr. Öğr. Ü. Halide Rengin Bilgen Akdeniz ve Ataşehir Florence Nightingale Hastanesi’nden nöroloji uzmanı Dr. Bahar Erbaş ile konuştuk.
Uyurgezerlik Davranışları ve Tetikleyicileri
Dr. Öğr. Ü. Halide Rengin Bilgen Akdeniz'e göre uyurgezerlerde rastlanan davranışlar şunlardır: Ev içinde dolaşmak, sanki yapması gereken bir iş varmış gibi ya da işe gidecekmiş gibi hazırlanmak, giysilerini giymeye veya dışarı çıkmaya çalışmak, mutfağa gidip yemek yemek ya da yapmak, uyandırıldığında kafa karışıklığı yaşamak. Uyurgezerliğin ortaya çıkmasında genetik dahil birçok faktör rol oynar.
Uyurgezerlikte Tetikleyici Faktörler ve Önlemler
Uyku düzeni bozukluğu, aşırı alkol kullanımı gibi pek çok etken, sorunu ortaya çıkarabilir. Aşırı yorgunluk, yoğun stres, özellikle çocuklarda ateşli hastalıklar uyurgezerlik için tetikleyici olabilir. Nöbetler sırasında çevredekilerin sakin kalması çok önemli ve kişinin zarar görmemesi için gerekli güvenlik önlemleri alınmalıdır.
Uyurgezerlik Tedavisi ve Öneriler
Kişiyi yönlendirmek gerekiyorsa bu yavaşça ve sakince olmalı. Yüksek sesle tepki göstermek ya da sert hareketler yapmak kişinin paniklemesine neden olabilir. Uyurgezerlik sırasında kişi uyandırılmamalı, aksi takdirde kafası karışabilir ve daha agresif olabilir. Uyurgezerlik tedavisinde uyku hijyeninin iyileştirilmesi, stres yönetimi ve düzenli uyku alışkanlıklarının yanı sıra, doktor kontrolünde reçete edilen ilaçların kullanımı da etkili olabilir.
Uyurgezerlik Yaşayan Kişilerin Deneyimleri
S. (46), uyurgezerlik yaşayan bir birey olarak, annesinin babasının gece rüyalarında konuştuğunu ve gezdiklerini anlatarak, kendi uyurgezerlik deneyimini paylaştı. A. (50) ise eşinin uyurgezerlik sorunu yaşadığını ve bu durumla başa çıkmak için aldığı önlemleri anlattı.
KAYNAK: https://www.hurriyet.com.tr/kelebek/hurriyet-cumartesi/gece-yarisi-gezginleri-42745622