Bahar Yorgunluğuyla Baş Etme Yolları
Mevsim geçişiyle birlikte şu anda her üç kişiden biri, halsizlik, yorgunluk, enerji düşüklüğü, uykusuzluk ve konsantrasyon problemleri nedeniyle günlük yaşantısında sorun yaşıyor.
Bahar Yorgunluğunun Nedenleri
Bu şikâyetlere neden olan bahar yorgunluğunun ise hâlâ tam olarak nedeni bilinmiyor.
Bahar Yorgunluğu Nedir?
Ancak genel olarak bahar yorgunluğu, kışın soğuk ve karanlık günlerinden sonra vücudun uyum sağlaması için gösterdiği doğal bir tepki olarak kabul ediliyor.
Yorgunluğun Tetikleyicileri
Bahar yorgunluğu, vücudun mevsim değişikliklerine uyum sağlamaya çalıştığı bir dönemde ortaya çıkan doğal bir durumdur ve belli bir süre sonra kendiliğinden geçer.
Polenler ve Alerjik Reaksiyonlar
Polenleri de tabi unutmamak gerek. Bahar ayı ile ortaya çıkan polenler, alerjik reaksiyonlara ve buna bağlı olarak halsizlik, burun tıkanıklığı, gözlerde kaşıntı gibi belirtilere yol açar.
Belirtilere Dikkat!
Baharın gelmesiyle birlikte dışarıda da fazla vakit geçirmeye başlarız. Ancak vücudumuz henüz ani fiziksel aktivite artışına alışkın olmadığı için bu hareketlilik, yorgunluk hissini de beraberinde getirebilir.
Yorgunluğu Yenmek İçin Beslenme
Sağlıklı beslenme, bahar yorgunluğunu azaltmada önemli bir rol oynar.
Doğal Yöntemlerle Mücadele
Eğer siz de şu anda kendinizi yorgun, bitkin ve kas ağrılarıyla baş başa kalmış hissediyorsanız, okumaya devam edin. Çünkü yaşam tarzınızda yapacağınız bazı değişiklikler ile bahar yorgunluğunun üstesinden kolaylıkla gelebilirsiniz.
Uyku Düzeni ve Işık Alımı
Yeterli ve kaliteli uyku: Bahar yorgunluğunun en temel sebeplerinden biri, uyku düzeninin bozulmasıdır.
Egzersiz ve Stresten Uzak Durma
Egzersiz, yorgunluğu yenmek için en etkili doğal yöntemlerden biridir.
Besinlerle Yorgunluğa Son
Dengeli bir beslenme düzeni takip etmek, vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri almasına yardımcı olur.
Önerilen Besinler
Peki yorgunlukla mücadele eden besinler hangileridir? İşte mini liste...“Antioksidan bakımından zengin olan çilek, C vitamini deposu kivi, lif oranı yüksek bir sebze olan kuşkonmaz, güçlü birer antioksidan ve zengin C vitamini kaynağı olan roka, nane ve maydanoz, toksinleri vücuttan atmaya yardımcı olan enginar, kalsiyum, demir ve potasyum açısından zengin olan bezelye, vücutta oluşan ödemin atılmasına yardımcı olan salatalık ile ceviz, badem, fındık, yeşil çay ve omega-3 zengini somon ve uskumru.”
KAYNAK: https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/bugra-adil-buyrukcu/bahar-yorgunlugu-kapimizda-42753013