Etkinlik, Çanakkale Belediyesi tarafından organize edilirken; Çanakkale Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Troya Müzesi gibi önemli kurumlar da organizasyona destek veriyor.
Kordon Boyu’nda Troya Atı’nın Önünden Başlayacak
Maratonun isim sponsoru Saucony, ana sponsoru ise SPX olacak. Koşu, şehrin simge noktalarından biri olan Troya Atı önünden başlayıp aynı noktada tamamlanacak. Koşucular, parkur boyunca Tarihi Gelibolu Yarımadası’nın eşsiz manzarası eşliğinde koşma fırsatı yakalayacak.
Dört Farklı Parkurda Gerçekleşecek
Toplamda dört parkurdan oluşacak yarışta;
21K Yarı Maraton
10K
6K Halk Koşusu
Çocuk Koşusu yer alacak. Yerli ve yabancı sporcuların katılacağı organizasyon, Çanakkale’nin doğal ve kültürel zenginliklerini sporla birleştirerek tanıtmayı amaçlıyor.
Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, maratonun önemini şu sözlerle dile getirdi:
“Çanakkale çok müstesna bir coğrafya. Bu anlamda kentte önemli bir etkinlik gerçekleştiriliyor. Troya Yarı Maratonu’nun kent tanıtımına da önemli katkı sunacağını düşünüyorum. Troya çok büyük bir değer ve marka. Bu yıl ilki düzenlenecek ama gelecek yıllarda katılım artarak yükselecek bir değer olacak. Çanakkale’mizin tanıtımı için büyük gayret gösteriyoruz. Bu etkinlik en önemlileri arasında yer alıyor. Çocuklarımız için de çok güzel bir parkur olacak. Sürprizlerimiz ve ödüllerimiz olacak. 7’den 70’e herkesi davet ediyorum.”
“Kentimizin Turizmine Katkı Sağlayacak”
İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez, Troya’nın uluslararası bir marka olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:
“Troya sadece Türkiye’de değil, dünyada da önemli bir marka. Bu markayı öne çıkaracak her etkinlikte yer almaya gayret ediyoruz. Sporcu arkadaşlarımıza ilimizi tanıtıcı broşürler ve belgeler vereceğiz. Troya Yarı Maratonu’nun hayırlı olmasını diliyorum. Maratonun, kentimizin turizmine katkı sağlayacağını düşünüyorum.”
Troya’da 3200 Yıllık Koşu Geleneği
Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük ise etkinliğin tarihsel bağını şöyle açıkladı:
“Troya’da koşu yarışları 3 bin 200 yıl önce de vardı. Maratonun milattan önce 490’lı yıllara dayanan bir geçmişi var. Bu etkinlik hem hikayeyle bağ kurmak hem de kent markalamasında çok önemli. Antik kentlerimiz ve müzemiz var ama bu yeterli değil. Bu tür etkinliklerle hikayeyle daha güçlü bağ kurmalıyız. Troya Yarı Maratonu bu anlamda son derece doğru bir girişim. Umarım ilerleyen yıllarda Troya’dan başlayan bir ultra trail ya da gran fondo da yapılır. Troya üzerinden yapılan markalaşma çalışmaları hem ulusal hem de uluslararası alanda güçlü yankı buluyor.”
Kaynak:https://pinkymedya.com/2025/04/07/troya-yari-maratonu-20-nisanda-canakkalede-kosulacak/