04.04.2025
weather
14°
Yeni Medya Haber Çevre Ve Yaşam 2025'te Devrim Niteliğinde Yenilikler: Uzaydan Enerji, Beyin Haritaları ve Canlı Yapılar

2025'te Devrim Niteliğinde Yenilikler: Uzaydan Enerji, Beyin Haritaları ve Canlı Yapılar

2025 yılı, bilim ve teknoloji alanında çığır açıcı gelişmelere sahne oluyor. Bu yenilikler, şehirlerin daha yeşil ve temiz bir geleceğe adım atmasına katkı sağlıyor. İşte bu yılın öne çıkan devrim niteliğindeki üç gelişmesi:

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
2025'te Devrim Niteliğinde Yenilikler: Uzaydan Enerji, Beyin Haritaları ve Canlı Yapılar

2025'te Devrim Niteliğinde Yenilikler: Uzaydan Enerji, Beyin Haritaları ve Canlı Yapılar

2025 yılı, şehirleri daha yeşil, temiz ve yaşanabilir hale getirecek bilimsel ve teknolojik devrimlere sahne oluyor. Uzaydan güneş enerjisinin dünyaya aktarılması, insan beyninin genetik haritasının çıkarılması ve kendi kendini onarabilen canlı köprülerin inşa edilmesi gibi projeler, insanlık için yeni bir dönemin habercisi olabilir.

Uzaydan Dünyaya Güneş Enerjisi Aktarımı Başlıyor

Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), 2025 yılına kadar uzaydan güneş enerjisini mikrodalga teknolojisiyle dünyaya kablosuz iletmeyi hedefliyor. 2015 yılında 1,8 kilovat enerjiyi başarıyla ileten Japonya, şimdi bu teknolojiyi ticarileştirme yolunda. Avrupa’da ise Yunan teknoloji şirketi Future Intelligence, Galileo ve Copernicus uydu programlarıyla yapay zeka destekli güneş enerjisi tahminlerini geliştiriyor. Şirketin Ar-Ge Başkan Yardımcısı Effie Makri, “2025’te uzaydan toplanan enerjinin kablosuz şekilde dünyaya aktarılması projeleri daha fazla ilgi görecek” açıklamasını yaptı.

Yapay Zeka ile Beynin Şifreleri Çözülüyor

Avrupa Birliği destekli İnsan Beyni Projesi, 2025 itibarıyla insan beyninin en ayrıntılı genetik haritalarını sunuyor. Almanya Düsseldorf Üniversitesi’nden Prof. Dr. Katrin Amunts’un liderliğinde hazırlanan bu haritalar, nörolojik hastalıkların tedavisinde yeni kapılar aralıyor. JUPITER adlı süper bilgisayar sayesinde, beyin hücrelerinin karmaşık ağları ve bağlantıları simüle edilerek kişiye özel tedavilerin geliştirilmesi mümkün hale geliyor. Amunts, “86 milyar sinir hücresinden oluşan beyindeki her hücre diğerleriyle 10.000’e kadar bağlantı kurabiliyor. Yapay zeka, bu ağı çözümlememizi sağlıyor” diyor.

 

 

Kendini Onaran Canlı Yapılar Hayatımıza Giriyor

Hollanda’daki Delft Teknoloji Üniversitesi’nden Dr. Kunal Masania, mantar hücrelerinden geliştirilen kompozit malzemelerin yapı sektöründe devrim yaratacağını belirtiyor. Bu canlı malzemeler, mekanik stresleri algılayıp kendi kendini onarabiliyor. 2025 yılıyla birlikte, köprülerden mobilyalara kadar pek çok yapı elemanında bu malzemelerin kullanımı artacak. Masania, “Canlı yapılar, hem sürdürülebilirlik hem de ekolojik uyum açısından geleceğin şehirlerinde önemli rol oynayacak” dedi.

 

 

 

 

Kaynak https://www.trthaber.com/haber/bilim-teknoloji/2025te-yasami-sekillendirecek-yenilikler-neler-olabilir-893444.html 

https://temizenerji.org/2024/12/17/solarpower-europe-gunes-enerjisi-sektorunde-cevresel-ve-sosyal-donusum-adimlari/ 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Turizm  2025’te

Turizm 2025’te