
Şeyh Mutahhar Camii (Diyarbakır)
Diyarbakır’ın simge yapılarından biri olan ve halk arasında “Dört Ayaklı Minare” olarak bilinen Şeyh Mutahhar Camii, 6 Şubat depremlerinde hafif hasar görmesinin ardından onarılarak yeniden ibadete açıldı. Akkoyunlu Kasım Bey tarafından 16’ıncı yüzyılın başında inşa edilen cami, dört sütun üzerine oturan özgün minaresiyle dikkat çekiyor.

Alaüddevle Camii (Gaziantep)
Gaziantep’in tarihi yapılarından biri olan ve halk arasında “Ali Dovla Camii” olarak bilinen Alaüddevle Camii, 6 Şubat depremlerinde gördüğü hasarın ardından Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek yeniden ibadete açıldı. Evliya Çelebi’nin aktardığı bilgilere göre, Dulkadiroğlu Alaüddevle Bozkurt Bey tarafından 15’inci yüzyılın sonlarında inşa edilen cami, özgün minaresi ve avlu döşemeleriyle dikkat çekiyor.
Kozluca Camii (Gaziantep)
Gaziantep’in Şahinbey ilçesinde bulunan tarihi Kozluca Camii 6 Şubat depremlerinde hasar gören tarihi yapılar arasındaydı. 19’uncu yüzyılda inşa edilen ve sade bir mimariye sahip olan cami kesme taştan yapılmış olup, minaresi onikigen şeklindedir.
Fevkani Camii (Gaziantep)
Gaziantep’in Nizip ilçesinde bulunan ve geçmişte kilise olarak inşa edilen Fevkani Camii de restore edilerek yeniden ibadete açıldı. 11 ve 12’nci yüzyıllarda Bizans döneminde yapıldığı tahmin edilen yapı, moloz taşlarla dikdörtgen planlı olarak inşa edilmiş.

Sarımiye Camii (Hatay)
Hatay’daki Sarımiye Camii, 6 Şubat depremlerinde ağır hasar alarak kullanılamaz hale gelmişti. Antakya’nın Kurtuluş Caddesi üzerinde yer alan caminin ilk olarak 14’üncü yüzyılın başlarında inşa edildiği, bugünkü halini ise farklı dönemlerde yapılan onarımlarla aldığı tahmin ediliyor.

Hünkar Mescidi (Hatay)
Hatay’ın Antakya ilçesinde bulunan tarihi Hünkar Mescidi 6 Şubat depremlerinde büyük hasar görerek kullanılamaz hale gelmişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı Hatay Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Hatay Valiliği’nin yürüttüğü restorasyon ve güçlendirme çalışmaları tarihi yapıyı eski haline getirdi.

Kanuni Sultan Süleyman Camii (Hatay)
Hatay’ın Belen ilçesinde 6 Şubat depremlerinde hasar gören Kanuni Sultan Süleyman Camii, aslına uygun şekilde restore edilerek 2025 yılının ilk günlerinde yeniden ibadete açıldı.

Mevlevihane Camii (Kilis)
Kilis’in tarihi yapılarından Mevlevihane Camii, 6 Şubat depremlerinde aldığı hasarın ardından yapılan restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla yeniden ibadete açıldı. Tekke Mahallesi’nde, Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Mevlevihane Camii’nin 16’ncı yüzyılda Kilis Sancak Beyi Canbolat Paşa döneminde inşa edildiği düşünülüyor.

Ağcabey Camii (Osmaniye)
Osmaniye’nin Bahçe ilçesinde bulunan tarihi Ağcabey Camii, 6 Şubat depremlerinde hasara uğramıştı. Atatürk Meydanı’nda yer alan cami, kitabesine göre 1809 yılında Ağcabey tarafından yeniden yaptırılmış olsa da kagir bölümlerinin 15. yüzyılda Dulkadiroğulları döneminde inşa edildiği düşünülüyor.
Eski Ömeriye Camii (Şanlıurfa)
Şanlıurfa şehir merkezinde, Tütüncü Pazarı’nda bulunan Eski Ömeriye Camii, 6 Şubat depremlerinin ardından restore edilerek yeniden ibadete açıldı. Hz. Ömer’in hilafeti döneminde inşa edildiği belirtilen cami 1301, 1772 ve 1911 yıllarında elden geçirilerek onarıldı.
Kara Musa Camii (Şanlıurfa)
Şanlıurfa şehir merkezindeki Beykapısı Mahallesi’nde yer alan cami, 1552 yılında Kara Musa tarafından yaptırıldı. Caminin kitabelerinde, yapının farklı tarihlerde geçirdiği onarımlar yer alıyor.
KAYNAK: https://www.trthaber.com/haber/kultur-sanat/11-vakif-eseri-yeniden-ibadete-acildi-903273.html